مجله شیمی | آشنایی بیشتر با علم شیمی | بخش اول : شیمی (فارسی افغانستان و فارسی تاجیکستان: کیمیا) (به فرانسوی: Chimie) (به انگلیسی: Chemistry) شاخهای از علم است که به بررسی عناصر، ترکیبهای ساخته شده از اتمها، مولکولها و یونها، ساختار شیمیایی، خواص و رفتار مواد و تاثیر مواد بر همدیگر و همچنین تغییراتی که یک ماده در زمان انجام یک واکنش با مواد دیگر از خود بروز میدهد، میپردازد.
مجله شیمی ، بررسی علم شیمی
در نمایی کلی از علم شیمی در جایی میان رشته فیزیک و زیستشناسی قرار میگیرند.برخی اوقات از شیمی بهعنوان یک دانش بنیادی یاد میشود؛ به این خاطر که این علم، مفاهیمی را ارائه میکند که درک دیگر زمینههای علمی چه در سطح پایه و چه در سطح کاربردی ممکن میکند.
به عنوان مثال علم شیمی، جنبههای گوناگونی از شیمی گیاهی «گیاهشناسی»، چگونگی تشکیل سنگهای آذرین «زمینشناسی»، چگونگی تشکیل ازون در اتمسفر و چگونگی تجزیه آلودگی «محیط زیست»، خواص خاک موجود روی ماه «کیهانشناسی»، چگونگی عملکرد داروها «داروسازی» و چگونگی جمعآوری دیانای در صحنه جرم بهعنوان مدرک «جرمشناسی» را توضیح میدهد.
علم شیمی به موضوعاتی مثل چگونگی برهمکنش اتمها و مولکولها از طریق پیوندهای شیمیایی و تشکیل ترکیبات شیمیایی جدید میپردازد. چهار نوع پیوند شیمیایی وجود دارد که ترکیبات گوناگون دارای حداقل یکی از آنها هستند: پیوند کووالانسی، پیوند یونی، پیوند هیدروژنی - واندروالسی و پیوند فلزی.
واژهٔ شیمی از کیمیا در زبان مصری باستان، کیمیا از واژهٔ خامه یا خَمِه به معنای زمینِ سیاه برگرفته شدهاست.
بعد از تسلط ایرانیان بر مصر در ۵۲۰ قبل از میلاد، این واژه به صورت کیمیا به شرق آمدهاست و بعد از تسلط یونانیان در ۳۳۰ پیش از میلاد به صورت خومِیا (به یونانی: χυμεία) در یونانی نیز وارد گردیدهاست.
در دوران تسلط خلافت اسلامی در خاور میانه، به صورت الکیمیاء درآمدهاست و با جنگهای صلیبی به صورت الشمی (به انگلیسی: alchemy) مجدداً است. در زبان فارسی، شیمی یک ترانویسی از برابر فرانسوی است و اولین بار در سال ۱۸۳۱ توسط میرزا صالح شیرازی در یک رسالهٔ علوم طبیعی که خود وی مرقوم داشته بود بهکار برده شد که بعدها در مدرسهٔ دارالفنون با عنوان «رسالهٔ طبیعیات» تدریس میگردید.
شیمی به عنوان علم ، مجله شیمی
مجله شیمی
- مشاهده بیشتر » مجله های شیمی
آنتوان لاووازیه به عنوان پدر شیمی نوین شناخته میشود.
دمیتری مندلیف در جدول تناوبی خود ۷ عنصر جدید را پیشبینی کرد، و ۶۰ عنصر را در جای درست قرار داده بود.
نظریه اتمی پایه و اساس علم شیمی است. این تئوری بیان میدارد که تمام مواد از واحدهای خیلی کوچکی به نام اتم تشکیل شدهاند. یکی از اصول و قوانینی که در مطرح شدن شیمی به عنوان یک علم تأثیر بسیاری داشته، اصل بقای جرم است. این قانون بیان میکند که در طول انجام یک واکنش شیمیایی معمولی، مقدار ماده تغییر نمیکند. «امروزه فیزیک مدرن ثابت کرده که در واقع این انرژی است که بدون تغییر میماند و همچنین انرژی و جرم با یکدیگر رابطه دارند»
این مطلب به صورت ساده به این معنی است که اگر دههزار اتم داشته باشیم و مقدار بسیاری واکنش شیمیایی انجام پذیرد، در پایان ما همچنان بهطور دقیق دههزار اتم خواهیم داشت. اگر انرژی از دست رفته یا بهدستآمده را مد نظر قرار دهیم، مقدار جرم نیز تغییر نمیکند. شیمی کنش و واکنش میان اتمها را به تنهایی یا در بیشتر موارد بههمراه دیگر اتمها و بهصورت یون یا مولکول «ترکیب» بررسی میکند. مجله شیمی
این اتمها بیشتر با اتمهای دیگر واکنشهایی را انجام میدهند. «برای نمونه زمانیکه آتش چوب را میسوزاند واکنشی است بین اتمهای اکسیژن موجود در هوا و مواد آلی چوب؛ که نور بر روی مواد شیمیایی فیلم عکاسی ایجاد میکند شکل میگیرد»
یکی از یافتههای بنیادین و جالب دانش شیمی این بودهاست که اتمها رویهمرفته همیشه به نسبت برابر با یکدیگر ترکیب میشوند. سیلیس دارای ساختمانی است که نسبت اتمهای سیلیسیوم به اکسیژن در آن یک به دو است. امروزه ثابت شدهاست که استثناهایی در زمینهٔ قانون نسبتهای معین وجود دارد «مواد غیر استوکیومتری».مجله شیمی
مجله شیمی
یکی دیگر از یافتههای کلیدی شیمی این بود که زمانی که یک واکنش شیمیایی مشخص رخ میدهد، مقدار انرژی که بدست میآید یا از دست میرود همواره یکسان است. این امر ما را به مفاهیم مهمی مثل تعادل، ترمودینامیک و سینتیک شیمیایی میرساند.
شیمی فیزیک بر پایهٔ فیزیک پیشرفته «مدرن» بنا شدهاست. اصولاً میتوان تمام سیستمهای شیمیایی را با استفاده از تئوری مکانیک کوانتوم شرح داد. این تئوری از لحاظ ریاضی پیچیده بوده و عمیقاً شهودی است.
به هر حال در عمل و به صورت واقعی تنها بررسی سیستمهای سادهٔ شیمیایی قابل بررسی با مفاهیم مکانیکی کوانتوم امکانپذیر است و در بیشتر مواقع باید از تقریب استفاده کرد «مثل تئوری کاری دانسیته». پس درک کامل مکانیک کوانتوم برای تمامی مباحث شیمی کاربرد ندارد؛ چون نتایج مهم این تئوری «بخصوص اربیتال اتمی» با استفاده از مفاهیم سادهتری قابل درک و بهکارگیری هستند.
با اینکه در خیلی موارد ممکن است مکانیک کوانتوم نادیده گرفته شود، ولی از مفهوم اساسی آن، یعنی کوانتومیکردن انرژی، نمیتوان صرف نظر کرد. شیمیدانها برای بکارگیری کلیه روشهای طیف نمایی به آثار و نتایج کوانتوم وابستهاند. علم فیزیک هم ممکن است مورد بیتوجهی واقع شود، ولی به هر حال برآیند نهایی آن «مثل رزونانس مغناطیسی هستهای» پژوهیده و مطالعه میشود.مجله شیمی
یکی دیگر از تئوریهای اصلی فیزیک مدرن که نباید نادیده گرفته شود نظریه نسبیت است. این نظریه که از دیدگاه ریاضی پیچیدهاست، شرح کامل فیزیکی علم شیمی است. مفاهیم نسبیتی تنها در بعضی از محاسبات بسیار دقیق ساختمان هسته، بهویژه در عناصر سنگینتر، کاربرد دارند و در عمل تقریباً با شیمی پیوند ندارند.
جهت مشاهده ادامه مطلب در بخش بعدی با ما همراه باشید.
اشتراک
گزارش
نظرات من